Експозицията е инициатива на Регионален Център София – ЮНЕСКО с подкрепата на Столична община.

Тази седмица в Галерия на открито градина “Кристал“ се състоя откриването на университетската изложба „Живи наследства”. Експозицията е инициатива на Регионален Център София – ЮНЕСКО и се осъществява с подкрепата на Столична община.

Участници са студенти по фотография от АМТИИ „Проф. Асен Диамантиев“ – Пловдив, НАТФИЗ „Проф. Кръстьо Сарафов“ и НБУ. Изложбата е резултат от студентски фотографски конкурс, осъществен със съдействието на департаментите по „Кино, реклама и шоу бизнес“ и „Антропология“ от НБУ с участието на гл. ас. д-р Лиляна Караджова, доц. д-р Ирена Бокова и гл. ас. д-р Ирена Тодорова, преподаватели в НБУ.

Подборът на 50-те снимки е осъществен от жури с участието на преподаватели по фотография и изтъкнати български фотографи. Подборът на темите и носителите на живи наследства е изцяло по идея на всеки един от участниците и това е „откривателство“ от страна на студентите фотографи. Целта на изложбата е да привлече други млади хора чрез посланията на младите фотографи студенти.

Това, което посетителите ще видят в софийската галерия на открито, е отражение на самия творчески процес по създаване на предмети, а не на самия продукт, който може да бъде докоснат. Изображенията обхващат знания и умения за празници и ритуали – как се отбелязва Великден, подготовка на курбан за къща или преживяно премеждие, културни практики за изработване на традиционни предмети като сурвачки и носии, танци и музикални изпълнения, предавани през поколенията. Изложбата ще представи още приготвянето на специфични храни като коледните хлябове и поднасянето им в конкретен момент.

Експозициите могат да бъдат разгледани в Галерия на открито градина „Кристал“ до 27 юни 2022 г.