Forton Digital Services for Real Estate ще предложи на собствениците на бизнес сгради решения за конкретните нужди на наемателите и техните служител.

Въпреки прогнозите на голяма част от компанииите през пролетта на 2021 г. да започнат поетапното връщане на служителите в офиса, все още над 70% от тях работят дистанционно, показва проучване на Cushman & Wakefield Forton. Според експертите на компанията пандемията даде силен тласък на промяна в начина на работа и реално създаде допълнителни предизвикателствва пред компаниите свързани с продуктивност, задържане на талант, сигурност на работното място, гъвкавост. Успешната адаптация на компаниите в новата среда зависи в голяма степен от физическите работни пространства и реално засяга и собствениците на бизнес сгради.

„Собствениците на сгради и бизнесите търсят различни механизми, с които да върнат служителите на физическите им работни места. Редица изследвания доказаха, че продължителната работа от разстояние не само понижава ефективността и креативността на хората, но влияе негативно върху тяхното физическо състояние – служителите се чувстват по-изморени и изолирани, расте рискът от бърнаут. Ако ваксинацията е медицинския отговор на усложнената обстановка, но бизнес отговорът ще бъде приспособяването на работните среда към новите условия“, коментира Михаела Лашова, управляващ партньор на Cushman & Wakefield Forton.

В отговор на трайно изменящата се среда и настъпилите промени в нуждите на наемателите и техните служители, Cushman Wakefield Forton разработва нова платформа Forton Digital Services for Real Estate.

„Посоката, в която дигитализаицята е наложителна, включва възможностите за интегриране на умен достъп до пакринга и офиса, известия, резервиране и управление на конферентни помещения, резервиране и поръчване на храна, информация за събития, комуникираме с колеги, енергиен мениджмънт и други услуги, като всяка една може да бъде достъпвана и управлявано интерактивно от телефона“, посочва Красимир Петров, мениджър „Управление на имоти и активи“ в Cushman & Wakefield Forton.

Сред партньорите на компанията в разработването на дигиталните решения са технологичните стартъпи BIODIT, Grid Metrics, Corefin и други.

„На офис пазара в София в момента има достатъчно първокласни площи с потенциал за внедряване на технологични решения. Сегашният момент, когато предлагането е повече от търсенето, е най-подходящ за въвеждане на подобни иновации, които ще повишат конкурентоспособността на отделните проекти. Заетите сгради ще могат да задържат дългосрочните си наематели, а тези, които не са запълнени, могат да използват тази възможност да привлекат нови ползватели. И в двата случая собствениците на сградите ще трябва да заложат на много повече на “soft” решения, които позволяват повече комбинативност и гъвкавост. Ще се търси добавената стойност на сградите в технологичните възможности“, пояснява Йордан Кръстев, мениджър „Офис площи“ в Cushman & Wakefield Forton.

Към края на 2020 г. на незаетите офис площи са 284 148 кв. м, като за последното тримесечие делът им нараства от 11.4% до 13.6%, сочат данните на Cushman & Wakefield Forton.В България Forton е лидер в предоставянето на услуги за бизнес имоти за инвеститори, корпоративни клиенти и банки. Компанията е стратегически партньор на глобалната консултантска компания Cushman & Wakefield и част от Реалто Груп, която обединява агентски и консултантски компании в сферата на недвижимите имоти с над 25 годишен опит. Групата включва утвърдени и добре познати имена в сектора - Адрес, Имотека, Unique Estates и Credit Center. Forton предлага решения от начало до край за проекти за офис, търговски и логистични центрове, хотели, курорти, жилищни комплекси, специализирани имоти и проекти.

Експертите й могат да помогнат с инвестиционно планиране и консултиране, отдаване под наем и наемане на офис, търговски или индустриални площи, продажби и придобивания, бизнес консултиране, оценки на имоти, проектен мениджмънт и управление на активи. Като регулирана от Royal Institution of Chartered Surveyors компания Forton работи по най-високите международни стандарти за услуги, свързани с недвижими имоти. Партньорството с Cushman & Wakefield позволява на компанията да служи като двупосочна връзка между българската и глобалната икономика.

Cushman & Wakefield (NYSE: CWK) е водеща консултантска компания за услуги, свързани с бизнес имоти в глобален мащаб. Тя консултира и представлява клиенти във всички аспекти на ползването и инвестициите в имоти и се е установила на ключови позиции в основните пазари по света, както показва и честото й участие в много от най-значителните договори за наем на имоти, продажби и мандати за управление. Създадена през 1917 г., след обединението с DTZ тя има офиси в 70 страни и повече от 51 хиляди служители.

Предлага пълния спектър от услуги за всички видове имоти, включително отдаване и наемане, продажби и придобивания, дългово и структурирано финансиране, корпоративно финансиране и инвестиционно банкиране, корпоративни услуги, управление на имоти, управление и поддръжка на сгради и съоръжения, проект мениджмънт, консултиране и оценки. През 2018 г. компанията е реализирала приходи от $8.2 млрд. За повече информация посетете сайта www.cushmanwakefield.com или следвайте компанията @CushWake в Twitter.