Офис сгради и парцели за логистика и жилищни проекти продължават да са във фокуса на инвеститорите, според Cushman & Wakefield Forton.

Пазарът на бизнес имоти ще посрещне 2022 година със сериозни признаци на възстановяване и транзакции, които да демонстрират възвърналата се смелост на участниците, прогнозират от консултантската компания Cushman & Wakefield Forton. Динамика и активно търсене на интересни активи във всички сегменти - така още през 2021 година започна да отговаря бизнесът на месеците неяснота и забавяне.

„Наличието на свободни капитали и липсата на алтернатива за инвестиция водят до неочаквано силно търсене. На път сме да затворим сделки за активи, които от години търсят своя нов собственик”, коментира Явор Костов, оперативен директор на Cushman & Wakefield Forton.

„Ако в началото на 2021 г. инвеститорите в цял свят все още изпитваха притеснения и не можеха да прогнозират продължителността и щетите на COVID-19 кризата, то в края на годината виждаме нова тенденция - решителност за придобиване на недвижима собственост”, допълва Явор Костов.

Според него отличителен тренд за годината ще са придобиванията на имоти, които не са били на фокус досега – офис сгради с потенциал за покачване на стойността, парцели на по-слабо атрактивни локации. Продължава и интересът към сделки със земя за логистични, търговски и жилищни проекти.

Причината е преосмислянето на стратегиите от страна на участниците на пазара. Много от тях са склонни да инвестират и в по-компромисни активи, за да постигнат доходност за парите си в условията на растяща инфлация и покачване на строителната себестойност. Открояваща се тенденция е и завръщането на чуждите инвеститори, които разширяват присъствието си в региона.

В офис сегмента устойчивият дял на работата от вкъщи промени плановете за разширения на редица компании и те се пренасочиха към по-гъвкави и креативни решения. Тази тенденция води до така наречената “работа отвсякъде”. Затова и много компании вече залагат на работни площи, подлежащи на лесна трансформация с малък разход на ресурси. Прогнозите са през 2022 година концепцията на споделени офис пространства да навлезе активно и в големите сгради в утвърдените бизнес локации в София. Първоначално този модел се развиваше основно в пригодени за целта сгради в централната част на града.

„В ежедневната работа със собственици на офис сгради и ключови наематели виждаме, че компаниите не спират да растат. Но в условията на здравна криза и несигурност, бизнесът търси по-гъвкави решения, за да може да реагира според промените в средата“, коментира Йордан Кръстев, мениджър Офис площи” в Cushman & Wakefield Forton.

„Сравнително кратките срокове на договорите за наем и възможността за растеж без дългосрочно и ангажиращо планиране са основните предимства на споделените работни пространства пред традиционния наем”, коментира Красимир Петров, асет и пропърти мениджър в компанията.

В сегмента на търговските площи се очаква да продължи вълната от развитие на проекти за ритейл паркове, която по-осезаемо се усети през отминаващата година. 2021 г. приключва с около 215 000 кв.м работещи ритейл паркове, а още около 130 000 кв. м са в строеж или на етап планиране. Интересът на предприемачите е подкрепен от търсенето от страна на дискаунт вериги, дрогерии, спортни магазини, супермаркети и специализирани магазини за обзавеждане и стоки за дома, които търсят възможности за разрастване извън големите градове. Прогнозата е тези търговци да продължат активната си експанзия и през новата година.
 


В България Forton е лидер в предоставянето на услуги за бизнес имоти за инвеститори, корпоративни клиенти и банки. Компанията е стратегически партньор на глобалната консултантска компания Cushman & Wakefield и част от AG Capital, най-голямата българска група от компании за услуги, свързани с недвижими имоти, в която влизат още „Адрес“, „Имотека“, BLD, Unique Estates. Forton предлага решения от начало до край за проекти за офис, търговски и логистични центрове, хотели, курорти, жилищни комплекси, специализирани имоти и проекти. Експертите й могат да помогнат с инвестиционно планиране и консултиране, отдаване под наем и наемане на офис, търговски или индустриални площи, продажби и придобивания, бизнес консултиране, оценки на имоти, проектен мениджмънт и управление на активи. Като регулирана от Royal Institution of Chartered Surveyors компания Forton работи по най-високите международни стандарти за услуги, свързани с недвижими имоти. Партньорството с Cushman & Wakefield позволява на компанията да служи като двупосочна връзка между българската и глобалната икономика.

Cushman & Wakefield (NYSE: CWK) е водеща консултантска компания за услуги, свързани с бизнес имоти в глобален мащаб. Тя консултира и представлява клиенти във всички аспекти на ползването и инвестициите в имоти и се е установила на ключови позиции в основните пазари по света, както показва и честото й участие в много от най-значителните договори за наем на имоти, продажби и мандати за управление. Създадена през 1917 г., след обединението с DTZ тя има офиси в 70 страни и повече от 51 хиляди служители. Предлага пълния спектър от услуги за всички видове имоти, включително отдаване и наемане, продажби и придобивания, дългово и структурирано финансиране, корпоративно финансиране и инвестиционно банкиране, корпоративни услуги, управление на имоти, управление и поддръжка на сгради и съоръжения, проект мениджмънт, консултиране и оценки. През 2018 г. компанията е реализирала приходи от $8.2 млрд. За повече информация посетете сайта www.cushmanwakefield.com или следвайте компанията @CushWake в Twitter.