„Пътешествие из живите традиции” събира посетители от десетки населени места в чужбина и у нас.

Мобилната фотоизложба „Пътешествие из живите традиции” вече може да бъде разгледана от посетителите на Епископската базилика в Пловдив. Тя бе открита на Международния ден на световното културно наследство – 18 април и 1-вата годишнина от откриването на културен център Епископска базилика на Филипопол. Изложбата се състои от над 100 фотографии, показващи нематериалното културно наследство на страните от Югоизточна Европа.

По време на официалното откриване на изложбата Ирена Тодорова, изпълнителен директор на Регионален Център София – ЮНЕСКО, каза:

Изключително много се радвам, че именно в празничния за базиликата ден откриваме тази изложба. Фотографиите в нея по особено пъстър начин показват многообразието на региона на Югоизточна Европа. За мен успехът на тази експозиция е показателен – тя гостува на десетки места у нас и в чужбина и бе разгледана от хиляди посетители. Това означава, че съдържанието ѝ, както и гъвкавият ѝ формат е правилният път към хората, а оттам – и към успешното популяризиране на живото наследство на региона”.

Събитието се организира по инициатива на Община Пловдив и Общински институт „Старинен Пловдив“ в партньорство с Регионален Център София – ЮНЕСКО и Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО. Изложбата ще остане в Епископската базилика до 18 май – Международния ден на музеите.

Сред гостите на откриването бяха Областният управител Йордан Иванов, зам.-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, община Пловдив, доц.д- р Елена Кантарева – Дечева, и.д. директор на ОИ „Старинен Пловдив, ректорът на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ проф. д-р Тони Шекерджиева - Новак, Амелия Гешева – бивш заместник-министър на културата, заместник-кмет на Пловдив и директор на ОИ „Старинен Пловдив“, гости от УниБИТ заедно със зам.-ректора проф.д-р Тереза Тренчева, археолози, архитекти, реставратори, „Приятели на базиликата“.

По време на събитието, екипът на Регионалния Център представи и последните два броя на списание „Живи наследства”.