Днес в Регионалния етнографски музей в Пловдив бе дадено началото на ХV-то издание на Седмицата на традиционните занаяти.

В двора на музея е оформена истинска чаршия от занаятчийски работилници, „живи човешки съкровища“, показващи редки домашни занаяти като тъкане на вертикален стан, изработка на плъсти, кене, везба, рисуване върху коприна, изписване на великденски яйца и др. В духа на добрата традиция през цялата седмица до 2 юли ще има демонстрации на дърворезбари, кошничари, ковачи, ножари, бижутери, кожари, свещари, грънчари и много други. Специален акцент на тазгодишната седмица е занаятът бижутерство с различни материали и техники.

На откриването присъстваха Дай Ин – аташе на културния отдел в посолството на Китай, Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм, д-р Ирена Тодорова – директор на Регионалният център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа – София, под егидата на ЮНЕСКО, майстор Кирил Коликов, уредникът Грозделина Георгиева и директорът на музея доц. д-р Ангел Янков.

„Благодаря, че ви има и че изпълвате това красиво пространство с толкова дух. Музеите се явяват своеобразен дом на занаятите и нематериалното културно наследство. Благодаря на доц. Янков и екипа, че превърна Етнографския музей  в средище и дом на занаятите, но и в дом на приятелство, толерантност и разбирателство помежду ни.  Ние вече сме една своеобразна общност, ние споделяме общи ценности. Това са ценности, които ни задължават да пазим историята си, занаятите, нематериалното културно наследство, да помним откъде идваме и накъде сме тръгнали. Сърдечно благодаря  на майсторите – носители и пазители на тези традиции. Благодаря, че Ви има!“, каза в приветствието си д-р Ирена Тодорова.

Събитието започна в присъствието на много гости от страната и чужбина, приятели, партньори, талантливи майстори - занаятчии, ансамбъл „Тракия“, медии и туристи. Всеки желаещ може да посети Седмицата на традиционните занаяти до тази неделя включително /2 юли/. В първия  ден от фестивала - 27 юни, от 18 ч., Регионалният Център ще представи проекта „Живото наследство на традиционната българска кухня“. Чрез фотографска изложба, дигитален каталог и кратки филми се поставя темата за българската кухня като ключова за социалните отношения, източник на значими моменти в българския календар и средство за предаване на традиции през поколенията.