По-устойчиво присъствие на купувачите със спестявания и увеличение на дела покупки с пари в брой.

Покачване в дела на инвестиционните сделки и допълнителна динамика на пазара на ново строителство през предстоящата година очакват от АДРЕС Недвижими имоти. Очакваното обезценяване на парите ще мотивира все повече купувачи да вложат средствата си в имот, който да отдават под наем или просто подтикнати от желание да спасят спестяванията си. Това от своя страна ще рефлектира в покачване на броя на сделките ново строителство, което пък от своя страна ще увеличи новите проекти, които предстои да излязат на пазара през 2022 г.

„Инфлацията ще кара все повече купувачи да инвестират спестяванията си в имот, което безспорно ще стимулира динамиката при новото строителство. Развитието на новите проекти ще се катализира и от друг фактор. Много потребители ще търсят опции за разширяване на домакинствата си и ще правят двойни сделки, продавайки жилищата си, за да се сдобият с по-големи. Ниските лихви по ипотеките ще дадат допълнителна сигурност на тези клиенти”, коментира Гергана Тенекеджиева.

По думите ѝ, предстоящата 2022 година ще продължи с темпа на 2021 г., като е необходимо да се съблюдават 3 основни фактора.

„ЕЦБ няма да рискува икономиките си и да увеличи лихвите, а напротив – допълнителният им е спад е много вероятен, което е предпоставка за активен жилищен пазар. Инфлацията ще влияе силно на пазара поне през първите месеци на 2022 г. А увеличението на спестяванията на потребителите и желанието им да ги съхранят ще увеличи и дела на сделките с пари в брой”, казва Тенекеджиева.

Според нея, през 2021 г. сме станали свидетели на най-малкия дял на ипотеки, отнесени към броя сделки за последните 5 години – тенденция, която ще продължи да се развива и през предстоящите 12 месеца. Няма да има превес в търсенето на двустайни или тристайни жилища, тъй като и двата типа имоти ще бъдат обект на интерес от страна на купувачите в зависимост от нуждите им.

Възможно е да станем свидетели на известно покачване в броя на продавачите, които преди това са купили със спекулативна цел. Те са наясно, че през 2022 г. вероятно няма да има ръст на лихвите по ипотеките, но за по-дългосрочни прогнози е все още рано. По тази причина именно в следващата година те ще видят най-подходящия момент за продажба.

Сделките ще се случват предимно без отстъпка и за кратък период от време, тъй като и двете страни са много добре запознати с пазарните условия и с възможните сценарии. Ще продължи тенденция, започнала през настоящата година – все по-отчетливо на пазара ще се позиционират хората над 50-годишна възраст. Вече преживели едно обезценяване на парите, те изхождат от негативния си опит и залагат на най-сигурната стъпка, която познават.

Най-предпочитаните квартали ще могат да се разделят условно на два типа. Първият е този на новоизграждащите се, каквито са Манастирски ливади, Кръстова вада, Витоша, Овча купел, които ще привличат купувачите с разнообразно предлагане и качествени нови проекти. Вторият тип е този на старите утвърдени и престижни райони като Иван Вазов, Яворов, Център, долната част на Лозенец, които ще продължат да държат най-високите пазарни нива в столицата.

В Пловдив, Варна и Бургас пазарът ще следва тенденциите в столицата – активни сделки, лек ръст на цените, ниски лихви и стремеж на хората към сигурност. В по-малките населени места показателите ще останат идентични с 2021 г., казват още от АДРЕС.