Начало на инициативите бе дадено с провеждането на открит урок за ученици в СУ “Иван Вазов”. Информация и повече за активностите може да се намери на фейсбук страницата на кампанията “ЕКО Своге”.

С игри, състезания и викторина с награди третокласниците от СУ „Иван Вазов” в Своге усвоиха практически умения за разделяне на отпадъци, годни за рециклиране. В двора на училището децата чуха още веднъж основните правила и показаха своята ангажираност към опазването на природата. С това бе поставено началото на комуникационната кампания „ЕКО Своге”, популяризираща разделното събиране, рециклиране и компостиране на отпадъци.

„Регионът на Своге е известен с природните си дадености и грижата за тях е наш ключов приоритет. С „ЕКО Своге” искаме да достигнем до всяко домакинство в общината и да припомним, че грижата за природата е в ръцете на всеки един от нас. Вярвам, че с поредица от добри примери и достъпна информация за всеки гражданин и гост на Своге ще постигнем трайна промяна към по-добро”, каза Илия Богданов, зам.-кмет по обществен ред, сигурност и екология на Община Своге.

Домакин на откритият урок бе директорът на СУ „Иван Вазов” Любомир Янакиев, който поздрави децата за показаните знания и умения и изтъкна, че добрата училищна среда е от съществено значение за утвърждаването на редица добри практики във всяко направление.Подаръците си малчуганите получиха от Нина Копринджийска, зам.-кмет на Община Своге по „Образование, култура и социални дейности”. Тя подчерта, че децата не без основание са една от основните целеви групи на кампанията, тъй като устойчивите навици се формират от ранна детска възраст.

„Да възпитаваме правилните ценности у децата – този мотив винаги е бил водещ във всички наши инициативи. Затова и днес съм щастлива, че се ангажираме с така важната тема за екологията. Смятам, че децата на Община Своге скоро могат да станат пример за подражание за много други на територията на страната”, коментира тя.

В рамките на „ЕКО Своге” се предвижда провеждането на дебати сред по-големите ученици, както и провеждането на публични събития. В рамките на инициативата ще бъдат подготвени поредица от информационни материали, дигитални активности и игри.

На Facebook страницата на събитието - https://www.facebook.com/ecosvoge, могат да се открият любопитни и малко известни факти, свързани с темата разделно събиране на отпадъци.
ЕКО Своге е информационна инициатива, която има за цел да популяризира разделното събиране на отпадъци. Поредица от активности ще помогнат на постоянно и временно живеещите в общината да променят начина, по който възприемат отпадъците. За да се превърнат те от негативна битова следа в суровина, възможност и грижа.