Пазарът на индустриални площи записа най-високия ръст на предлагането за последните 10 години, показват данните на CW Forton.

Значителен ръст на предлагането и устойчиво търсене бележи пазарът на индустриални площи в София, показват данните на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton. След стагнацията, причинена от пандемията, пазарът на търговски площи също плавно се връща към показателите отпреди кризата.

ИНДУСТРИАЛНИ ПЛОЩИ

С 231 565 кв. м, усвоени през 2021 г., пазарът на индустриални имоти в София успя да се завърне към нивата си на активност отпреди кризата. Само през последното тримесечие са наети или въведени в експлоатация за собствено ползване над 53 000 кв. м производствени и логистични площи. В същото време предлагането през цялата 2021 г. нарасна с нови 231 300 кв.м, което представлява най-големият обем новозавършени площи за последните 10 години.

Сред по-големите завършени площи през 2021 г. са новата база на логистичната компания Орбико България, разширението на производството на Мелексис България в Горубляне, както и новите фази на големи проекти с площи под наем в индустриалните зони на Елин Пелин и Божурище. Ръстът на предлагането доведе до леко покачване на свободните площи през последното тримесечие. Към края на 2021 г. той достигна 4.1% и се очаква да се запази стабилен в следващите месеци.

„Търсенето е концентрирано в средно големи градски логистични проекти, където в момента има по-малка незаетост. В по-големите извънградски обекти е налице по-голям обем новоизградени свободни площи, които се усвояват по-бавно, но все пак с устойчив прираст. Новите активи стимулират наемателите да преместят и консолидират площите си в модерни и ефективни сгради”, обобщи Жоро Ангелов, мениджър „Индустриални площи и развитие на парцели“ в Cushman & Wakefield Forton.

В процес на изграждане към края на 2021 г. са 378 000 кв. м, което представлява лек спад на фона на предходните тримесечия. След умерен ръст в рамките на годината, наемите на първокласни активи остават стабилни – 4.3-4.5 евро/кв. м за средно големи проекти. Бази над 10 000 кв. м се отдават за 3.8-4 евро/кв. м.

Засиленият интерес към придобиване на индустриални площи доведе до спад на доходността, която намаля до 7.5% за първокласни активи в София. Така нивата при индустриалните имоти се изравняват с тези на офисите и търговските площи, което е без прецедент на българския пазар до момента.

ТЪРГОВСКИ ПЛОЩИ

На пазара на търговски площи се наблюдават устойчиви нива на заетост в софийските молове, докато проектите за ритейл паркове набират скорост, показват данните на консултантската компания.

След сътресенията, причинени от пандемията и затварянията, последната година донесе известно стабилизиране при търговските центрове в София и големите градове. Общият обем на новооткритите обекти в молове в страната обаче остана относително малък - 34 700 кв. м, което е близо до нивата от 2020 г.

„Малкият обем нови обекти в търговските центрове през годината се дължи основно на липсата на новозавършени площи в този сегмент на пазара. В същото време работещите молове вече са добре позиционирани и работят при стабилни нива на заетост и устойчив микс от наематели“, коментира Красимир Петров, мениджър търговски площи в Cushman&Wakefield Forton.

Общият обем на площите в търговски центрове в страната за 2021 г. остава 815 000 кв. м, от които 418 000 кв. м са в София. Дискаунт веригите, магазините за бързооборотни стоки, търговците в категориите здраве, красота и спортни стоки са сред най-бързо растящите.

Подобно на тренда в Централна и Източна Европа, ритейл парковете продължават да са във фокуса на инвеститори и търговци и у нас. Новите проекти в този сегмент през последното тримесечие на 2021 г. са с обща площ 15 700 кв. м. Общият им обем достигна 219 000 кв. м, като в това число влизат обекти с отдаваема площ над 5 000 кв. м. Нарастват и площите в процес на планиране или изграждане.

След лекия спад, последните тримесечия донесоха стабилизиране на наемите в търговските центрове около 34 евро/кв. м. Стойността е за магазин от 100-150 кв. м на добра локация във водещ търговски център. Централните търговски улици също демонстрират устойчивост с наемни нива около 52 евро/кв. м за обекти със 100-150 кв. м площ. Наемите в ритейл парковете остават 8-10 евро/ кв. м в София и 7-9 евро/ кв. м в останалите градове.
 


В България Forton е лидер в предоставянето на услуги за бизнес имоти за инвеститори, корпоративни клиенти и банки. Компанията е стратегически партньор на глобалната консултантска компания Cushman & Wakefield и част от AG Capital, най-голямата българска група от компании за услуги, свързани с недвижими имоти, в която влизат още „Адрес“, „Имотека“, BLD, Unique Estates. Forton предлага решения от начало до край за проекти за офис, търговски и логистични центрове, хотели, курорти, жилищни комплекси, специализирани имоти и проекти. Експертите й могат да помогнат с инвестиционно планиране и консултиране, отдаване под наем и наемане на офис, търговски или индустриални площи, продажби и придобивания, бизнес консултиране, оценки на имоти, проектен мениджмънт и управление на активи. Като регулирана от Royal Institution of Chartered Surveyors компания Forton работи по най-високите международни стандарти за услуги, свързани с недвижими имоти. Партньорството с Cushman & Wakefield позволява на компанията да служи като двупосочна връзка между българската и глобалната икономика.

Cushman & Wakefield (NYSE: CWK) е водеща консултантска компания за услуги, свързани с бизнес имоти в глобален мащаб. Тя консултира и представлява клиенти във всички аспекти на ползването и инвестициите в имоти и се е установила на ключови позиции в основните пазари по света, както показва и честото й участие в много от най-значителните договори за наем на имоти, продажби и мандати за управление. Създадена през 1917 г., след обединението с DTZ тя има офиси в 70 страни и повече от 51 хиляди служители. Предлага пълния спектър от услуги за всички видове имоти, включително отдаване и наемане, продажби и придобивания, дългово и структурирано финансиране, корпоративно финансиране и инвестиционно банкиране, корпоративни услуги, управление на имоти, управление и поддръжка на сгради и съоръжения, проект мениджмънт, консултиране и оценки. През 2018 г. компанията е реализирала приходи от $8.2 млрд. За повече информация посетете сайта www.cushmanwakefield.com или следвайте компанията @CushWake в Twitter.