Така за първи път регионът на ЮИЕ попада във фокуса на инвестиционен интерес на международния фонд.

Българският фонд 3p1, част от най-големия холдинг в сферата на недвижимите имоти у нас – AG Capital, вече е партньор-инвеститор в европейския фонд за иновации в недвижимите имоти Proptech1 Ventures. Така българската компания става първият участник от региона на Югоизточна Европа в европейския фонд и се нарежда до инвеститори като JLL Spark и немските банки Aareal и Berlin Hyp. По-рано днес, фондът обяви и първите си инвеститори от Северна Европа, сред които и основателят и бившият главен изпълнителен директор на Cobblestone, настоящ председател на борда на ПропТех Дания, Rasmus Juul-Nyholm.

„Пазарът на недвижими имоти не само у нас, но и по света, от години усеща сериозна необходимост от модернизация. Трансформацията е неизбежна, а COVID изостри тази нужда допълнително. През последните 2 години инвестирахме директно в стартъпи, работещи върху интересни решения, но сферата на технологиите се развива изключително бързо и ние искаме не само да подпомогнем най-добрите в региона, но и да знаем кои са най-добрите в света”, казва Георги Павлов, основател на 3p1 и член на Борда на директорите в AG Capital.

„В сферата на технологиите, за разлика от недвижимите имоти, процесите са много динамични и промените не чакат. С участието си в Proptech1 Ventures изпълняваме 2 ключови цели – отваряме възможност за подкрепа за местните стартъпи и имаме поглед върху индустрията в цяла Европа. Така ще можем да въвеждаме новите решения в бизнеса не със закъснение, а заедно с лидерите”, допълва Павлов.

Интересът на 3p1 са инвестиции в проптех компании, които разработват различни платформи, софтуер и работещи дигитални решения, целящи да подпомогнат пазара на недвижими имоти и участниците в него.

PropTech1 Ventures е един от първите изцяло ESG compliant фондове с фокус проптех индустрията на Стария континент. Обединява различни инвеститори в рисков капитал, експерти в недвижими имоти и серийни предприемачи в дигитални решения, а портфолиото му се състои от над 10 успешни компании. Функционира в региона на DACH /Германия, Австрия, Швейцария/, Великобритания, Скандинавските страни, Белгия, Нидерландия и Люксембург.

Цвете Дончева, управител Платформа и Връзки с инвеститорите в PropTech1 Ventures, казва:

С тази инвестиция приветстваме първите LP-та (limited partners) от SEE/CEE региона и сме изключително щастливи, че идва от така познати и изявени участници в екосистемата. Това партньорство ще спомогне допълнително за разширяването на нашия обсег на Балканите и съседните държави. Нашата цел е да създадем наистина паневропейска venture captial платформа за проптех и виждаме голям потенциал в Югоизточна Европа, предприемачите в региона и иновативните решения, които се създават в сферата на недвижимите имоти.

Proptech1 Ventures e инвеститор в разнородни проекти – от софтуер, през който строителните работници могат да виждат на кой обект има нужда от допълнителен човешки ресурс, до приложение, с помощта на което всеки, работещ на компютър, може да открие свободно бюро в най-удобния и близък до себе си офис.